به نام خدا
آموزش برنامه نویسی HMI دلتا بخش اول _ پورت ها و تغذیه
در این فایل آموزشی ما از اچ ام آی مدل dop 107dv استفاده نموده اینم و نمونه خوبی برای آموزش میباشد از جمله دلایل من برای انتخاب این مدل ارزان بودن و دارا بودن پورت اترنت میباشد .
مزیت پورت اترنت در این است که میتوان از این HMI برای انواع پی ال سی های دیگر مانند زیمنس سری 1200 و لوگو و ... نیز استفاده کرد که در بخش های آینده به آن میپردازم . خی بهتره بریم سراغ اصل مطلب معرفی پورت های پشت HMI که ببینیم اصلا چی هستن و به چه دردی میخورن .
اول از همه به قسمتی که نوشته شده POWER SUPPLY توجه کنید این قسمت اهمیت بالایی داره چون تغذیه اچ ام آی ما هستش اما باید حواس جمع بود و به برچسب روی آن توجه کرد که نوشته DC ONLY 24V به این که فقط برق 24 ولت جریان مستقیم ! بار ها دیدم که برای تست به اشتباه بهش 220 ولت AC میدن که خب بعدش باید برای مراسم ختم مرحوم آماده شد و البته به هدر رفتن چیزی حدود 8 میلیون و نیم ناقابل . پس محتاط باشید و به دقت تغذیه رو بهش متصل کنید البته خود شرکت دلتا تو بسته بندی های اچ ام آی اومده و سوکت مخصوص برای وصل شدن به اون رو قرار داده (پس لطفا الکی سیم لخت نکنید <!> بزنید بهش که ممکنه اتصالی بکنه) .
اینم تصویر سوکت مربوط به منبع تغذیه اچ ام آی ما . شاید بپرسید چرا 0 ولت و 24 ول سیماشو از بالا به هم تابوندن (البته شاید هم نپرسید برای من که سوال بود البته ) خدا پدر گوکل رو بیمرزه که شده علامه ، اما خب قبل از سرچ کردن بزار من بهت بگم ! بهش میگن twisted pair و فقط برای حذف کردن نویز های احتمالی هست اما خب نپیچیدن هم نپیچیدین مهم نیست در واقع جایی که باید اینارو جفت کنید سیم بندی مربوط به تبادل دیتا هست خصوصا اگه تعداد سیستم های شبکتون بره بالا و فاصلش هم زیاد بشه . حتما سر جای خودش بهش اشاره میکنم منتها نمیام صفر تا صد بگم چون تو هم که داری این متنو میخونی شاید حوصلت نکشه .
بخش بعدی که باید خدمتتون عرض کنم اون مستطیل سبزه است که زیرش نوشته rs485-232 در واقع بهش میگن COM (منظورم کام هستش نه ثم !) در حقیقت از این بخش زمانی استفاده میکنیم که پی ال سی و یا هر چیزی که داریم تحت شبکه مدباس RS485 و یا RS232 باشد که بهش اتصال دو سیمه هم میگن . تو پرانتز بگم خدمت شما دوستان که اینجاس که اون دو رشته رو به هم می تابونن . به اون شکل از سوکت هم میگن DB9 (دی بی ناین ) یعنی 9 تا جا داره شاید براتون سوال بشه که خب ما دو رشته سیم لازم داریم چرا 9 تا جا داره ، در جواب باید بگم که خب فقط از دو تاش استفاده میکنیم به همین راحتی .
حتما قبل از سیم کشی اچ ام آی باید ی سری به دیتاشیت اون بزنین تا بهتون بگه کدومشون رو استفاده کنید .
به جدول زیر که از دیتا شیت این مدل در آوردم با دقت نگاه کنید .
< جدول پورت کام >
این دقیقا همون چیزیه که بهش نیاز داشتیم . به استثنای RS 422 که خود منم استفاده نمیکنم میبینید که دو مد RS485 , RS232 داره . همونطور که میبینید اگه از مد RS232 استفاده کنید با توجه به این که اچ ام آی ما یک پورت COM دارد پس باید فقط به بخش هایی که COM1 هستن دقت کنیم . خب داشتم میگفتم برای استفاده از RS232 در COM1 شما نیاز به پین شماره 2 و 3 و 5 دارید برای اتصال باید RXD اچ ام آی را به TX پی السی و TXD اچ ام آی را به RXD پی ال سی و همچنین زمین دو مدار را به هم حتما وصل کنید ولی به خاطر داشته باشید فقط پین های RXD و TXD را به هم بتابونید . منظور TWISTED PAIR کنید که در بالا به آن اشاره کردم .
در تصویر بالا میتوانید نحوه ارتباط پی ال سی دلتا و اچ ام آی رو مشاهده کنید . دقت کنید در ارتباط RS232 تنها میتوانید یک پی ال سی را با اچ ام آی کنترل کنید (ویا هر دیوایس مدباس دیگر ) اما اگر دیوایس های بیشتری دارید باید از رابط RS485 استفاده کنید . که در ادامه به آن خواهم پرداخت .
در ارتباط RS485 شما تنها نیاز به دو رشته سیم دارید D+ و D- و نیازی به اتصال زمین مشترک ندارید در این حالت با توجه به جول پورت کام و این موضوع که ما از COM1 استفاده میکنیم (چون فقط یک کام داریم) پین های 1 و 6 مورد استفاده قرار میگیرند . به این صورت که D+ را به D+ و یا + وصل میکنیم و D- را به D- و یا - در دیوایسی که قصد مونیتورینگ داریم وصل میکنیم .
در ادامه در بخش نرم افزار توضیح خواهم داد که چگونه به HMI بشناسونیم داریم کدوم دیوایس هارو کنترل میکنیم . قبل از هر چیز به نمونه تصویر زیر دقت کنید و نحوه سیم بندی چند پی ال سی دلتا توسط شبکه RS485 را مشاهده نمایید .
همانطور که مشاهده میکنید در پی ال سی های دلتا پورت RS485 در زیر آنها است و توسط دو سیم به هم وصل شده اند (شبکه شده اند )
در تصویر بالا به وضوح نحوه سیم کشی مشخص RS485 مشخص شده است . بر اساس منابع از این طریق میتوانید تا 32 دیوایس را شبکه کنید البته باید buad rate را در نرخ بالایی قرار دهید و اگر فاصله زیاد است حتما از رپیتر استفاده کنید . وظیفه رپیتر تقویت سیگنال های دیتا است . اما برای امنیت بیشتر سعی کنید حداکثر 8 دیوایس را استفاده کنید.
قسمت بعدی پورت usb است . از این پورت برای اتصال یو اس بی به اچ ام آی استفاده میشود و از جمله کاربرد های آن میتوان به دیتا لاگینگ اشاره کرد به این معنی که با اتصال یو اس بی به میتوان ترتیبی داد که هر اطلاعاتی که نیاز داریم در فایل اکسل در یو اس بی ذخیره کنیم اما نکته مهم این است که برای خواندن یو اس بی توسط اچ ام آی حتما باید در فرمت FAT32 باشد . در مورد کار با یو اس بی و اچ ام آی در مباحث آینده به طور مفصل بحث میکنم .
خب رسیدیم به بخش آخر و البته مهم از این بخش برای انتقال برنامه از نرم افزار به اچ ام آی استفاده میشود برای این منظور نیاز دارید تا یک کابل پرینتری تهیه کنید که به آن یو اس بی تایپ B هم میگن .
پایان بخش اول
در پناه خدا دلتون شاد و جیبتون پر .
دیدگاه خود را بنویسید